Hartelijk dank!
Wij zijn ontzettend blij met uw bijdrage! Dankzij u kunnen we meer leprapatiënten opsporen, behandelen, genezen en revalideren. U maakt het mogelijk: lepra de wereld uit! Bekijk de video.
Vroege opsporing
Alleen vroege opsporing kan handicaps en verdere besmetting voorkomen. We geven extra trainingen aan artsen en verpleegkundigen, zodat zij de ziekte tijdig herkennen.
We bezoeken dorpen, geven voorlichtingsbijeenkomsten en vragen dorpsgenoten om zich te melden bij de gezondheidswerker om zich te laten onderzoeken.
We sturen opsporingsteams op pad om ook in de afgelegen gebieden op zoek te gaan naar leprapatiënten. Tevens trainen we vrijwilligers in het herkennen van lepra. Deze vrijwilligers zijn invloedrijke personen binnen hun gemeenschap (traditionele genezers, leiders van gemeenschappen en onderwijzers) of voormalige leprapatiënten (zoals António). Zij verwijzen mensen naar de gezondheidsposten waar de diagnose definitief wordt vastgesteld. Daar zijn ook de medicijnen beschikbaar en worden patiënten direct behandeld.
Ook zetten we radiospots en andere media in om mensen te wijzen op de eerste signalen en de gratis behandeling. Tijdens huisbezoeken worden posters en flyers verspreid.
Behandelen en genezen
Lepra is volledig te genezen! Zodra we bij iemand lepra hebben vastgesteld, krijgt hij of zij van ons direct een cocktail van antibiotica (multidrugstherapie) die de patiënt gedurende zes of twaalf maanden dagelijks moet innemen. Al na een paar dagen is de leprapatiënt niet meer besmettelijk.
- De patiënt krijgt pillen mee voor een maand lang een dagelijkse dosis. Deze moet hij zelf nemen en de kuur beslist afmaken.
- Veel patiënten hebben de neiging voortijdig te stoppen met hun behandeling en brengen daarmee hun eigen genezing in gevaar. We bieden goede voorlichting en begeleiding bij het volgen van de behandeling.
- Eén keer per maand heeft de patiënt een controlebezoek. Tijdens dit bezoek krijgt hij ook een extra pil. En het pakket pillen voor de komende maand. Op de achterzijde van het pakket, staat duidelijk uitgelegd hoe en wanneer de patiënt de medicijnen moet innemen.
- Na een paar maanden is de leprabacterie gedood. Maar deze is nog wel aanwezig in het lichaam. Sommige patiënten hebben tijdens en na de behandeling last van ontstekingsreacties. De patiënt moet in dat geval naar de gezondheidspost komen voor een extra behandeling en wordt behandeld met speciale medicijnen. Indien we niet op tijd behandelen, kan dit alsnog leiden tot blijvende handicaps.
- Familieleden, buren en vrienden van mensen met lepra behandelen we preventief. Zij hebben dan zestig procent minder kans op het krijgen van de ziekte.
Het is maar goed dat ik tóch gegaan ben
‘De grote angst van mijn vader is uitgekomen. De dokter stelde de diagnose lepra bij mij vast. Het is maar goed dat ik tóch gegaan ben. Nu kan ik behandeld worden. Ik moest de eerste pillen van de medicijnkuur meteen innemen. Ik zal ze trouw blijven slikken, want ik wil gauw genezen.
Gelukkig ben ik er vroeg bij. Het had veel erger kunnen zijn. Ik had ernstige verminkingen kunnen oplopen. Dat realiseer ik me maar al te goed. Vanaf nu zal ik regelmatig naar de bijeenkomsten van de zelfzorggroep komen, zodat ik kan leren om goed voor mezelf te zorgen. Dat heb ik de dokter beloofd. En dat zal ik ook mijn vrouw en twee kinderen beloven. Zij hebben er immers baat bij dat ik snel beter word. Mijn wens is om nog vier kinderen te mogen krijgen. Ik wil heel graag een gezin van zes: drie meisjes en drie jongens.’
António
António raakte ernstig verminkt door lepra. Hij is nu vrijwilliger, leider van de zelfzorggroep in zijn dorp en helpt Gelito bij zijn behandeling. Lees het verhaal van António uit Mozambique.