Leren over lepra header jongen in Cambodja

Leren over lepra

Wil jij graag meer leren over lepra, voor een werkstuk, spreekbeurt of omdat je het interessant vindt? Met de informatie hieronder helpen we je op weg.

Test je kennis over lepra door de onderstaande 8 vragen te beantwoorden. Je kunt de linkjes gebruiken die erbij staan. Mail je antwoorden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en maak kans op een gratis stripboek van Suske en Wiske - De Parel en Lotusbloem. Succes!

Kom met je school in actie!

Durfjijmee jongerenreis

Durf jij mee? >>

Haakles DenDennis

Leprales >>

Lepraloop Laurentius

Sponsorloop >>

Leprageschiedenis

Lepra in Nederland sinds de middeleeuwen zo goed als niet meer voor. Wat de precieze oorzaak hiervan is, weet men eigenlijk niet. Waarschijnlijk is de ziekte hier verdwenen toen de welvaart steeg. De leefomstandigheden en hygiëne werden veel beter. Ook is het mogelijk dat de grote pestepidemieën een rol hebben gespeeld bij de uitroeiing van lepra in Nederland. Bij een grote uitbraak stierf soms wel een derde van de bevolking! Misschien zaten daar alle mensen met lepra bij en konden ze geen nieuwe mensen meer besmetten. Maar in veel derde wereldlanden komt nog wel lepra voor.

Leefomstandigheden en hygiëne

In de sloppenwijken in ontwikkelingslanden wonen de mensen heel dicht op elkaar. Als één van de bewoners lepra heeft, is er heel veel kans op besmetting van andere bewoners. Vooral als een persoon een lage weerstand heeft door het gebrek aan hygiëne en gezonde voeding.

Leprabacterie

Lepra is een bacterie, een micro-organisme: het leeft, maar je kunt het met het blote oog niet zien. Een bacterie deelt zichzelf steeds. Gelukkig deelt de lepra-bacterie zich heel langzaam, maar één keer in de twee weken. Daarom kan het jaren duren voordat een leprapatiënt merkt dat hij of zij lepra heeft. Al die tijd kan de leprapatiënt de bacterie wel overdragen aan iemand anders. Gelukkig wordt niet iedereen ziek van de leprabacterie. Slechts vijf procent van alle mensen die besmet raken, kan hiervan ziek worden. Dit is genetisch bepaald. Van die vijf procent worden dan ook nog alleen die mensen ziek, die een heel lage weerstand hebben. Jij hoeft dus niet bang te zijn dat je lepra krijgt.

Zenuwaantasting

De leprabacterie tast je zenuwen aan waardoor je niks meer voelt. Als jij in een punaise stapt, voel je dat meteen en plak je een pleister met wat Betadine op je wondje. Een leprapatiënt met gevoelloze voeten, kan de hele dag doorlopen met een punaise in zijn of haar voet. Zelfs als een wond ernstig gaat ontsteken, doet het geen pijn, waardoor de patiënt de wond minder goed verzorgt. Hierdoor kun je zelfs voor het leven lang verminkt raken.

Gevoelloze vlekken

Om handicaps en verminkingen te voorkomen, is het belangrijk dat leprapatiënten zo snel mogelijk worden ontdekt en medicijnen krijgen. Het begint vaak met vlekken op de huid die gevoelloos zijn. Dit test de arts door met een watje de vlek aan te raken, terwijl de patiënt de ogen gesloten houdt. Als de plek gevoelloos is, kan de arts een beetje oorsmeer controleren onder de microscoop.

Verhaal Diana banner

Luister naar Diana's verhaal >>

Medicijnen tegen lepra

Lepra is tegenwoordig met zes tot twaalf maanden te genezen met MDT, Multi Drug Therapy, een mix van verschillende antibiotica. MDT is sinds 1984 in gebruik.

Stigma of vooroordelen over lepra

Er bestaan nog veel vooroordelen over lepra. Mensen zijn bang om besmet te worden of ze willen niet met een patiënt omgaan, omdat deze in een vorig leven wel iets heel slechts gedaan moet hebben, om met zo'n afschuwelijke ziekte gestraft te worden. Leprapatiënten worden gediscrimineerd om hun ziekte. Ze kunnen hun baan, familie en vrienden kwijtraken door de ziekte. Sommige leprapatiënten worden gedwongen om te verhuizen, bijvoorbeeld naar een leprakolonie (= een dorp met leprapatiënten en hun familieleden). Er zijn leprapatiënten die er zelf voor kiezen om zich terug te trekken uit het openbare leven om discriminatie te voorkomen. Ook de kinderen, en soms zelfs kleinkinderen, van leprapatiënten hebben last van het stigma.

Lepravragen

Vraag 1: Komt lepra voor in Nederland? >>>

Vraag 2: Hoe wordt lepra verspreid? >>>

Vraag 3: Wat zijn verschillende leprasymptomen? Doe de quiz! >>>

Vraag 4: Hoe wordt lepra genezen? >>>

Vraag 5: Ongeveer hoeveel leprapatiënten worden jaarlijks gevonden? >>>

Vraag 6: Waardoor wordt lepra vaak ongemerkt en jarenlang verspreid? >>>

Vraag 7: In welk land komt lepra het meeste voor? >>>

Vraag 8: Wat zijn de gevolgen van lepra op lange termijn? >>>

Heb je nog vragen over lepra of het werk van de Leprastichting? Stuur ons een mailtje! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie over ons leprawerk

Werkwijze footer

Onze werkwijze >>

Waar zijn we actief footerWaar zijn we actief >>