4 vragen aan Liesbeth Mieras, lepra-arts in coronatijd
Normaal gesproken werkt Liesbeth als lepra-arts voor de Leprastichting en is ze regelmatig voor veldwerk op reis naar de landen waar de Leprastichting actief is. Al tijdens de uitbraak van het coronavirus heeft ze zich echter aangemeld als vrijwilliger bij de GGD Gooi en Vechtstreek. Reizen was op dat moment al niet meer mogelijk en zo kon ze toch haar kennis en ervaring op het gebied van infectieziektes inzetten om de medische zorg in Nederland te ontlasten. We stelden haar 4 vragen.
Toen er een oproep kwam voor een arts om de corona epidemie lokaal te helpen indammen, heb ik direct gereageerd
Waarom ben je voor de GGD Gooi en Vechtstreek gaan werken?
Als arts ben ik sowieso erg geïnteresseerd in de ontwikkeling van deze pandemie. Toen er een oproep kwam voor een arts internationale gezondheid en tropengeneeskunde om de corona epidemie lokaal te helpen indammen, heb ik dan ook direct gereageerd. Ik heb vroeger bij deze GGD gewerkt en het is een klein team met maar één arts. Ze konden mijn hulp en medische kennis en ervaring als lepra-arts dus goed gebruiken.
Zie je overeenkomsten tussen coronabestrijding en leprabestrijding?
Er zijn meerdere overeenkomsten tussen coronabestrijding en leprabestrijding
Ja, zeker! Er zijn meerdere overeenkomsten. Eén van de belangrijkste is dat beide ziektes van mens op mens overdraagbaar zijn. Naasten en contacten van een besmet persoon lopen kans om ook besmet te raken. Het opsporen en testen van deze mensen is bij beide ziektes dus heel belangrijk. Zo kun je achterhalen hoe een ziekte zich gedraagt in een groep mensen.
Hoe kijk je aan tegen bescherming, maar ook isolatie van kwetsbare groepen?
Vroeger werd een leprapatiënt geïsoleerd, om anderen te beschermen. Nu beschermen we kwetsbare doelgroepen door hen te isoleren. Dat levert natuurlijk schrijnende situaties op. We moeten dus nadenken over een goede balans tussen enerzijds bescherming en anderzijds de geestelijke gezondheid van mensen.
Kun je genezen van lepra en zijn er parallellen te trekken met corona?
Lepra is gelukkig inmiddels goed te genezen. Door het slikken van antibiotica kunnen mensen beter worden en zijn ze ook al snel niet meer besmettelijk. Dat is natuurlijk anders voor corona. Daar kunnen we op dit moment eigenlijk alleen de symptomen bestrijden. Er is helaas nog geen medicijn of vaccin, maar hopelijk verandert dit snel!