Dokter Udeng wil lepra in Indonesië net zo bespreekbaar maken als corona
Om het aantal leprapatiënten in Indonesië terug te brengen, geven we directe contacten van gevonden patiënten een preventieve pil met antibiotica die ervoor zorgt dat ze 60% minder kans hebben om ook lepra te krijgen.
Het probleem is echter dat een deel van de mensen in Indonesië geen preventieve medicijnen ter voorkoming van lepra wil innemen omdat ze op geen enkele manier met lepra geassocieerd willen worden. Uit angst, schaamte en onwetendheid brengen ze hiermee onbedoeld hun omgeving in gevaar.
Dokter Teky een collega uit het team van dokter Udeng bezoekt het huis waar Marchel woont. Zo kwamen ze erachter dat drie andere huisgenoten van hem ook lepra hadden. Zij waren wel bereid om mee te doen aan het contactonderzoek. Uiteraard kregen zij de gebruikelijke antibioticakuur van 6 maanden.
Dokter Udeng ziet dat het nu de juiste tijd is om mensen in Indonesië duidelijk te maken dat preventie en voorlichting cruciaal zijn om het aantal lepragevallen terug te dringen. Net als bij corona. Naast het opleiden van gezondheidswerkers tot lepraspecialist wil dokter Udeng daarom ook veel meer voorlichting geven over lepra: herken de symptomen, laat je (preventief) behandelen en stimuleer je omgeving om dat ook te doen.
Lepra is vaak met taboes omgeven. Krijg je het label leprapatiënt, dan is de kans groot dat mensen in je directe omgeving je verstoten. Goede voorlichting is daarom belangrijk, want de bacterie is goed en eenvoudig te behandelen. Daarnaast is het belangrijk dat mensen in je directe omgeving zich preventief laten behandelen. Alleen zo kunnen we lepra definitief verslaan.
Meer kennis leidt tot minder taboe
Om dit project te laten slagen, hebben dokter Udeng en zijn team uw hulp nodig. Het bezoeken en in kaart brengen van alle dorpen en gemeenschappen vergt heel veel menskracht, heel veel gesprekken, heel veel tijd, dus heel veel geld. Ieder gesprek zal weer anders zijn. Maar dokter Udeng is ervan overtuigd dat meer kennis leidt tot minder taboe en meer behandelingen. Dit is essentieel om het aantal leprapatiënten in Indonesië verder terug te dringen. Sterker nog: de ervaringen die dokter Udeng met dit project opdoet, kunnen we ook gebruiken bij de leprabestrijding in landen als Mozambique, Brazilië, Nepal en India.
Om dit project te laten slagen, hebben dokter Udeng en zijn team uw hulp nodig.
Het bezoeken en in kaart brengen van alle dorpen en gemeenschappen vergt veel gesprekken, veel menskracht dus veel geld. Ieder gesprek zal weer anders zijn. Dokter Udeng is ervan overtuigd dat meer kennis van lepra leidt tot minder taboe en meer behandelingen. Dat is essentieel om het aantal leprapatiënten in Indonesië verder terug te dringen.