Het verhaal van Punnilal
Punnilal roept respect bij je op. Ondanks de vele tegenslagen heeft hij een ongelooflijke veerkracht. Zijn familie liet hem in de steek omdat hij lepra had. Op jonge leeftijd is hij enorm gediscrimineerd en uitgescholden. Toch heeft hij, ondanks alles, zijn eigenwaarde behouden.
“In een café werd er kokend heet water over mij heen gegooid”
Hoeveel tegenslag kun je hebben in een leven?
Punnilal was achttien toen hij lepra kreeg. Omdat hij werd behandeld, was hij na zes maanden genezen. Gelukkig, want als je jong bent, droom je van een mooie toekomst. “Ik zat op school en het ging goed met me. Ik was zo blij dat de bacterie was gedood en ik er geen verminkingen aan had over gehouden.” Helaas heeft dit geluk niet lang mogen duren. Tien jaar later werd Punnilal opnieuw getroffen door lepra. Deze keer raakten zijn handen zwaar verminkt en moest zijn rechterbeen zelfs geamputeerd worden.
Iedereen zag dat ik lepra had gehad
Door zijn verminkingen zag iedereen dat Punnilal lepra heeft gehad. De discriminatie die hij heeft ervaren, was afschuwelijk. “Toen ik een keer een café binnenliep en vroeg om een kopje thee werd er kokend water over mij heen gegooid. Ik heb hier nog steeds littekens van. Letterlijk en figuurlijk.”
Ik heb hier nog steeds littekens van. Letterlijk en figuurlijk
Minder afhankelijk
“Door de zelfzorggroep leerde ik mijn wonden te verzorgen en kreeg ik hulpmiddelen om met mijn verminkte handen weer zelf vanuit een beker te kunnen drinken of mijn tanden te poetsen. Simpele, dagelijkse bezigheden die zo belangrijk zijn voor je eigenwaarde. Met de prothese kan ik weer lopen. Dankzij de Leprastichting voel ik me een stuk beter.” In India zijn inmiddels meer dan 577 zelfzorggroepen opgericht.
Twee keer in een leven lepra krijgen, is overigens erg uitzonderlijk.