In Mozambique lijden veel mensen aan een handicap als gevolg van lymfatische filariasis, lepra of konzo. Hoeveel mensen precies, weten we echter niet. Naast onduidelijkheid over de precieze omvang van de epidemie is er veel doorstroom in de zorg. Hierdoor gaat kennis over de aandoeningen snel verloren. Sowieso staan zorgverleners onder enorme druk. Gemiddeld dragen 8 doctoren en 29 verple(e)g(st)ers zorg voor 100.000 inwoners.

Uit ervaring weten we dat de nazorg voor mensen die een handicap hebben opgelopen als gevolg van lymfatische filariasis, lepra of konzo, gebrekkig is. Wanneer een diagnose wordt gesteld en een behandeling wordt bepaald, is er vaak geen oog voor het ‘natraject’ van een patiënt: de eventuele noodzaak om te opereren, begeleiding bij zelfzorg en het tegengaan van sociale uitsluiting. In Mozambique is het vaak niet mogelijk om betaalbare, duurzame en toegankelijke vormen van deze zorg te bieden. Hierdoor verergeren behandelbare handicaps en brengen ze meer schade toe aan patiënten en hun families dan nodig is.

De identiteitskaart van een meisje met Konzo
Een vrouw met konzo geeft haar zoontje de borst

In dit licht heeft de Leprastichting het MMDP/DMDI-onderzoek ontwikkeld. We willen hiermee in kaart brengen welke nazorg er op dit moment wordt geboden aan mensen met een handicap als gevolg van lymfatische filariasis, lepra of konzo, en welke zorg zij feitelijk nodig hebben. Wanneer we dit weten, zijn we beter in staat om die nazorg te verlenen en kunnen we medische instanties en de overheid erover adviseren.

Financiering

Het MMDP/DMDI-onderzoek wordt gefinancierd door COR-NTD. Bij de uitvoering zijn de Leprastichting in Mozambique en de Eduardo Mondlane-universiteit betrokken.

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.